Ticker

6/recent/ticker-posts

Yıllardır emeklilik hakkı gasbedilen yurttaşlara EYT geri alıyor

 Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı emeklilikte yaşa takılanlara yönelik düzenleme ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Adana İl Müdürlüğü önüne yurttaşlar akın etti. Yıllardır emeklilik hakkı gasbedilen yurttaşlar, “Nimet değil, kazanılmış haklarımız geri verildi” dedi.


Emeklilik için prim eksiğini tamamlamak isteyen yurttaşlar, yeni yılda zamlı prim ödemek istemeyen SGK müdürlüklerine akın etti. Konuştuğumuz yurttaşlar yasal düzenleme ile daha erken emekli olmadıklarını, işe girerken kazandıkları haklarının geri verildiğini anlattı.

"AÇIKLAMA DAHA ÖNCE YAPILSAYDI İNSANLAR TEDBİRİNİ ALIP BORÇLANIRDI"

2000 yılında ilk sigorta girişi yapılan Kurtuluş Yalçın (44), “Askerlik borçlanması için geldim. Bildiğim kadarıyla yılbaşından önce 39 bin lira, yılbaşından sonra 55-56 bin lira civarında olacak. Biz de bu farktan kaçmak için geldik. Bu yığılmanın olmasının nedeni son dakika açıklanmış olması. Daha önce bir açıklama yapılsaydı insanlar da tedbirini alıp borçlanırdı” dedi.  Düzenleme ile sağlanan hakkın 1999 öncesi girişi olan insanların elinden alınmış bir hak olduğunu düşündüğü için seçimde de oy tercihinin değişmeyeceğini ifade eden Yalçın, “Bir rüşvet gibi algılanmamalı. Son dakika 48-50 yaş gibi bir uygulama getirselerdi bir anlamı kalmayacaktı. O yüzden olumlu buldum” dedi.

"GASBEDİLMİŞ HAKKIMIZ GERİ VERİLDİ"

Çalışma süresi ve prim gün sayısı yeterli olduğu için yasa çıkar çıkmaz emekli olabilecek durumda olduğunu dile getiren Ümit Gül, “Yasa çıkması durumunda bir 10 yıl kadar kazancım olacak. Ancak bu zaten kazanılmış hakkımız. 25 yıllık bir emek söz konusu. Elimizdekini alıp geri vermişler gibi oldu. Eşeğimizi, kaybettirip geri buldurdular. Oyları çok etkileyeceğini düşünmüyorum. Akıllı bir insan bu nedenle oylarını değiştirmez” dedi.

Prim ve yaşlarını tamamlayanlar sadece yasanın çıkmasını bekliyor ancak bazı yurttaşlar karmaşık hesapların içinden çıkmak durumunda. Asgari ücret artışı ile paralel artan askerlik ve doğum borçlanması 2023’te asgari ücret oranında artacağı için başvuru işlemlerini bir an önce yaptırma telaşı ile SGK önünde olan yurttaşlardan Rasim Arslan (47), daha önce gördüğü stajı da ekletip primini tamamlayıp tamamlamayacağını öğrenmek için sırada. Yasanın çıkarılmasını gasbedilmiş hakkının geri verilmesi olarak gören Arslan, “Oy tercihim değişmeyecek. Bu benim hakkımdı, gasbedilmiş hakkımın geri verilmesi bir nimet değil. 1993’te girişim var. O günkü kanun neyse onun olması gerekirdi” dedi.

"İŞVERENLER UZUN YILLAR SİGORTAMIZI YAPMADI"

İlk sigorta girişi 18 yaşında yapılan Arslan, 29 yıldır işçilik yapmasına rağmen bugün neden hâlâ prim tamamlamaya çalışıyor. Arslan şunları söyledi: “İlkokuldan sonra kimseden destek almadan liseyi bitirdim, üniversiteyi yarıda bıraktım. 18 yaşımdan beri de sigortalı işe girdim. Ancak hakkımızı gasbeden sadece devlet değildi. İşverenler de uzun yıllar sigortamızı yapmadılar. Uzun boşluklarım oldu. 3 bin 850 civarı primim var.  En az 5 bin isteniyor. Borçlanma ile kapatmaya çalışacağım.”

"MECBUR ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

Kirada oturduğunu ve ağır hayat şartları nedeniyle geçinmekte zorlandıklarını dile getiren Arslan, “Okuyan 3 çocuğum var. İnanın, boğazımızdan kısarak çocuk yetiştirmeye çalışıyoruz. Baştakilerin sesimizi duymasını istiyoruz. Bu bir nebze bizi rahatlatacak bir olay. Ama mecbur çalışmaya devam edeceğiz. Bir buçuk yıl yurt dışında da kaldım. Bizim insanımız neden onlar gibi yaşamasın? Bizim insanımız da onlar gibi yaşamayı hak ediyor. Onların emeklileri buraya tatile gelirken biz çocuklarımızı Mersin’e götüremiyoruz. Üstüne çalışmak zorunda kalıyoruz. Umarım daha iyi olur” dedi.

"ÇOCUK YAŞTA BAŞLAYAN İŞÇİLİK EMEKLİLİKTEN SONRA DA DEVAM EDECEK"

“Bu sıkıntıda biraz olsun bizi rahatlatmasını bekliyoruz” diyen Bayram Gültekin (47), düzenlemenin beklentilerini karşıladığını ifade etti. Bayram Gültekin’in hikayesi de küçük yaşlarda işçilikle başlıyor. Çocuk yaşta işçiliğe başlayan Gültekin’in ilk sigorta girişi 1993’te 18 yaşına girer girmez girer girmez yapılıyor. Arada yatmayan primleri olduğu halde 7 bin 200 gün primi olduğunu söyleyen Gültekin, emekli olduktan sonra da çalışacağını belirterek, “Tatlı ustasıyım. Gücüm kuvvetim yerinde olduğu müddetçe çalışırım” dedi.

Yorum Gönder

0 Yorumlar