Ticker

6/recent/ticker-posts

Dünya yüksek maaş sloganlarıyla inledi

 Dünyanın dört bir yanındaki işçiler ve aktivistler, daha insani koşullarda çalışma şartları ve daha yüksek maaş talebiyle 1 Mayıs gösterileri düzenledi.


Kovid-19 kısıtlamalarının kalkması ve pek çok ülkede yüksek enflasyon nedeniyle, bu sene pek çok ülkede 1 Mayıs gösterilerine daha fazla katılım olduğu görülürken, Fransa’da emeklilik reformunun yasalaşması nedeniyle aylardır süren protestoların devamı niteliğindeki 1 Mayıs mitingleri damga vurdu. Başkent Paris’te polisle göstericiler çatıştı, polis göz yaşartıcı gaz kullandı, göstericiler ise sokaklarda ateş yaktı.


Belçika’daki gösterilerde “Zenginlerden vergi alın” pankartları dikkat çekerken, Almanya’da ise Pazar akşamı Berlin’de düzenlenen gösterilerde polisin özellikle kadın hakları savunucularına sert müdahalesi tepki çekti. 


Seçim arifesindeki Yunanistan’da pek çok kentte düzenlenen mitinglerin yanı sıra, başkent Atina’da işçi federasyonları, sendikalar ve işçilerin katıldığı iki büyük gösteri düzenlendi. Binlerce kişinin katıldığı Atina’daki gösterilere Fransız sendikaları da katılırken, sosyal medyaya yansıyan görüntülerde Yunan oyuncu ve şair Vassilis Kolovos’un 1 Mayıs mitinginde Aziz Nesin’in Nutuk Makinesi kitabından “Çok Konuşma” şiirini okudu.


Japonya’da ilk defa bir Japon başbakanı 1 Mayıs gösterilerine katıldı. Başbakan Fumio Kişida, işçi sendikalarıyla yakın iş birliği içinde çalışarak ücretleri artırmaya öncelik verdiğini açıkladı.


Yorum Gönder

0 Yorumlar