Ticker

6/recent/ticker-posts

Türkiye ve BAE resmen anlaştı!

 Türkiye ve BAE arasında çok ama çok önemli gelişmeler yaşanıyor. 


Türkiye ile BAE'nin ikili ticaretini önümüzdeki beş yılda 40 milyar dolara çıkarmayı hedefleyen bir işbirliği anlaşmasını onayladığı biliniyordu.


Türkiye ile BAE arasında imzalanan Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması ile ticaret hacminin 40 milyar doları aşması bekleniyor. Al Jazeera'den çarpıcı Erdoğan analizi: İşbirliğinin devamını sağlayacak... Seçimlerin ardından Türkiye'de yatırım talepleri arttı.

28 Mayıs seçimlerini kazanan Cumhurbaşkanı Erdoğan dünya basınının bir numaralı gündemi olmaya devam ederken, İngiliz El Cezire'den çarpıcı bir analiz geldi.
Seçim sürecinde Türkiye'yi yakından takip eden dünya basınının ilgisi sürüyor.

Bu süreçte Ankara'daki gelişmeleri okuyucuları ve izleyicileriyle paylaşan Al Jazeera'den dikkat çekici bir analiz geldi.

'Erdoğan'ın yeniden seçilmesi Türkiye-Körfez ilişkileri açısından ne anlama geliyor?' sorusuna yanıt arayan Al Jazeera, şu ifadelerle Erdoğan'ın nüfuzuna dikkat çekti;

'Türkiye cumhurbaşkanının bölge liderleriyle kişisel bağlarının yanı sıra ekonomik ve savunma anlaşmaları ilişkileri geliştirecek.'

Erdoğan'ın seçim zaferini ilk kutlayan liderin Katar Emiri Tamim bin Hamad es-Sani olduğunun altı çizilen haberde, "Diğer Körfez liderlerinin de aynısını yaparak Türkiye ile bağları güçlendirme arzusunu dile getirdikleri" belirtildi.

Hürriyet'in aktardığı haberde: Erdoğan'ın yakın gelecekte körfez ülkelerini ziyaret edebileceğini belirten El Cezire haberinde şu değerlendirmeye yer verildi;

"Bugünden 2028'e kadar, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkeleri Ankara ile ilişkilerinde her şeyin her zamanki gibi olmasını bekleyebilirler."

Erdoğan'ın yeniden seçilmesi pek çok Körfez yetkilisini rahatlattı çünkü rakibi Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin KİK'e yönelik dış politikasını muhtemelen onların çıkarlarını baltalayacak şekilde değiştirecekti.

Özellikle Katar'ın, Kılıçdaroğlu'nun kazanması durumunda Ankara ile ilişkilerinin bozulacağından korkmak için nedenleri vardı.

Yeni pazarlar gündemde! Ne olmuştu!

2020 yılında Türkiye ile BAE arasındaki toplam 8,9 milyar dolarlık ticaretin yüzde 93,25'ini oluşturan limanın işletmecisi DP World'ün Avrupa Bölgesi CEO'su Rashid Abdulla, "BAE ile Türkiye arasındaki anlaşma, işletmelerin yeni fırsatlar keşfetmek ve daha güçlü ortaklıklar kurmak, operasyonları genişletmek, maliyetleri azaltmak ve yeni pazarlara girmek için kapsamlı bir çerçeve ve güçlü bir potansiyel sunar.

   Teknoloji ve yeniliği kullanarak daha verimli ve sürdürülebilir tedarik zincirleri oluşturabilir, maliyetleri azaltabilir ve büyümeyi hızlandırabiliriz.

"Bu, yalnızca BAE ve Türkiye'deki işletmelere fayda sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda Avrupa genelinde olumlu etkileri olacaktır."

Türkiye ve BAE ortaklık anlaşması onaylandı(40 milyar dolar)

Anlaşmanın tarım teknolojisi, gıda güvenliği ve temiz enerji gibi sektörleri de kapsayarak inşaat ve gayrimenkul projelerinde işbirliğinin devam etmesini kolaylaştırması öngörülüyor. BAE Ekonomi Bakanı Merri, anlaşma ile petrol dışı ürünler üzerindeki gümrük vergilerinin ya kaldırılacağını ya da yüzde 93 oranında azaltılacağını belirtti. Merri, şu anda 19 milyar dolar olan ikili ticaret hacminin önümüzdeki 5 yılda 40 milyar dolara ulaşacağını söyledi.

100.000 iş beklentisi

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Sani bin Ahmed ez-Zuyudi, Türkiye ile imzalanan Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması ile Türk ekonomisinde yaklaşık 100 bin istihdam yaratılacağını söyledi.

İmzalanan anlaşmanın BAE ekonomisinde yaklaşık 25 bin, Türkiye ekonomisinde ise 100 bin istihdam yaratacağını kaydeden Zuyudi, anlaşmanın prosedürlerin onaylanmasının ardından 3 ila 6 ay içinde yürürlüğe gireceğini ve önümüzdeki günlerde hayata geçeceğini bildirdi. 1 yıl.

Öte yandan BAE Ekonomi Bakanı Merri, Abu Dabi yönetiminin iki ülkenin beklentilerine hizmet edecek gerçek bir ekonomik entegrasyon için dost ülke Türkiye ile ekonomi alanında işbirliğine devam edeceğini belirtti.

Söz konusu anlaşmanın imzalanmasıyla iki ülke arasındaki tarihi ilişkilerde yeni bir aşamaya girildiğini kaydeden Merri, "En dinamik ekonomiler olan BAE ve Türkiye'nin uluslararası ticaret akışında oynadığı rol göz önüne alındığında. Bölge, Türkiye ile bu ortaklığın tüm Orta Doğu'ya ve kamuoyuna yayılacağını ve küresel ticaret akışını olumlu yönde etkileyeceğini söyledi.

Yorum Gönder

0 Yorumlar