Ticker

6/recent/ticker-posts

BAE ve Türkiye gleceğe doğru bir ortaklık için kavuştu

Türkiye-BAE ilişkileri, her ikilkenin liderliklerinin ortak siyasi, ekonomik, diplomatik, askeri ve kültürel alanlaki ilişkilerini derinleştirmeye yönelik çabalarıyla yeni bir döneme girmektedir.


Son iki yıl boyunca BAE ve Türkiye, Majesteleri arasındaki karşılıklı temaslar, ziyaretler ve toplantılarda somutlaşan bölgesel veya uluslararası düzeyde birçok konu ve dosyaya ilişkin pozisyonları, vizyonları ve bakış açılarını koordine etmeye istekliydi.

 Abu Dabi ile Ankara arasındaki ortak ilişkilerin güçlenmesinde önemli etkisi olan Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan  ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan.

Sürdürülebilir büyüme

10 Haziran'da, Devlet Başkanı Majesteleri Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan, Allah onu korusun, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ikisi arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için güçlü bir itici güç olarak nitelendirdiği bir çalışma ziyareti için Türkiye'ye geldi.

 İki cumhurbaşkanının ufku genişletmek için umut verici fırsatları tartıştığı ülkeler İki ülke arasında ittifaklarına hizmet etmek için çeşitli alanlarda işbirliği ve geleceğe yönelik ortaklık ve karşılıklı çıkarları.

Devlet Başkanı Majesteleri Şeyh Mohamed bin Zayed Al Nahyan'ın Türkiye'ye yaptığı son ziyaret, BAE ile Türkiye arasında geçen Mart ayının 3'ünde "Kapsamlı Ekonomik Ortaklık" anlaşmasının imzalanmasından yaklaşık üç ay sonra gerçekleşti. iki ülkede uzun vadeli, sürdürülebilir ve kapsamlı ekonomik büyümeyi teşvik etme amacı.

Anlaşmaya göre, petrol dışı ticaret bileşenlerinin %93'ünden fazlasını temsil eden mal ve ürünlerin %82'sinde gümrük vergileri düşürülecek. Anlaşma ayrıca müteahhitlik, metaller ve ürünleri, polimerler ve diğer endüstriyel ürünler gibi kilit sektörler dahil olmak üzere BAE'li ihracatçıların Türkiye pazarına erişimini de geliştiriyor.

Devlet Başkanı Majesteleri, anlaşmayı iki ülke arasında çeşitli alanlarda yeni bir ilişki aşaması başlatmak için ortak iradenin bir düzenlemesi olarak değerlendirdi ve anlaşmanın yalnızca ticaret ve yatırım değişimini ve ortak ekonomik büyümeyi teşvik etmeyi amaçlamadığını vurguladı. 

 iki dost halkın yaşam kalitesini artıracak, ancak aynı zamanda gerçek bir kalkınma ortaklığı kuracak ve çıkarlar oluşturacak şekilde, Ortak girişimler ve iki ülke arasında daha güçlü ve daha güçlü stratejik ilişkilerin pekiştirilmesi.

Türkiye cumhurbaşkanı ise anlaşmanın BAE ile ticaret hacminin 5 yılda 25 milyar dolara çıkarılmasına katkı sağlamasını beklediğini belirterek, bu anlaşma sayesinde Avrupa'dan Avrupa'ya sağlam temellerle ekonomik bir köprü kurulacağını açıkladı. Kuzey Afrika ile Rusya'dan Körfez'e ticaretin önündeki engeller kaldırılacak Mal ve hizmetler ile küçük ve orta ölçekli işletmeler de dahil olmak üzere yatırımcı ve girişimcilerin faaliyetleri kolaylaştırılacak.

Yeni Çağ

BAE ve Türkiye, 30 Ağustos 2021'de Majesteleri Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında gerçekleşen bir telefon görüşmesiyle başlayan yeni bir işbirliği ilişkisi kurma yönünde ortak bir eğilim gösterdi ve bu görüşme, BAE-Türkiye ilişkilerinde yeni bir aşamaya doğru başlangıç ​​noktası Bu süre boyunca iki taraf, ikili ilişkilerin iki ülkenin ortak çıkarlarına hizmet edecek şekilde geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Telefon görüşmesinden üç aydan kısa bir süre sonra, özellikle 24 Kasım 2021'de, Majesteleri Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan, Türkiye'ye tarihi bir ziyarette bulundu ve bu ziyaret sırasında, Birleşik Arap Emirlikleri'nin önemini açıkça ortaya koyan görkemli bir resmi ve popüler karşılama aldı.

 -Türkiye ilişkileri ve iki tarafın bu ilişkileri geliştirme ve güçlendirme çabası.Bu bağlamda, Türkiye cumhurbaşkanı iki ülke ilişkilerinde "yeni bir dönemin" başladığını duyurdu.

Bu ziyarette Birleşik Arap Emirlikleri, Türkiye ekonomisini ve Türkiye'deki enerji, sağlık ve gıda gibi lojistik sektörleri başta olmak üzere stratejik yatırımları desteklemek için 10 milyar dolarlık bir fon oluşturduğunu duyurdu.

Ziyaretin oturum aralarında BAE ve Türkiye, enerji, bankacılık, ulaşım, teknoloji ve çevre ile ilgili 10 işbirliği anlaşması ve mutabakat zaptı imzaladı.

  En önemlisi: kara para aklama ve terörün finansmanı ile mücadele bağlamında finansal bilgi alışverişine ilişkin bir mutabakat zaptı, Abu Dabi Kalkınma Holding Şirketi ile Türkiye Devlet Fonu arasında bir mutabakat zaptı, Abu Dabi Kalkınma arasında bir işbirliğine yönelik bir mutabakat zaptı Holding ile Cumhurbaşkanlığı Yatırım Kurumu arasında iki ülke arasında enerji alanında işbirliğine ilişkin mutabakat zaptı ve iki ülke arasında çevre alanında işbirliğine ilişkin mutabakat zaptı imzalandı.

Anlaşmakta 4 yıl Yaşandı

BAE ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkiler bundan 42 yıl önce, özellikle Ankara'nın Abu Dabi'deki büyükelçiliğini açtığı 1979 yılında ve birkaç yıl sonra, özellikle 1983 yılında, BAE'nin Türk başkentindeki büyükelçiliğini açmasıyla başladı. "Ankara".

Son kırk yılda, BAE-Türkiye ilişkileri, iki ülke liderlerinin onlarca karşılıklı ziyaretiyle gelişti ve bu, iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesine katkıda bulunan birçok adım ve kararla sonuçlandı. Kasım 2010'da ortak bir ekonomik komite ve siyasi istişareler komitesinin oluşturulmasına ek olarak ortak bir işbirliği komitesi.

işbirliği

Türkiye-BAE ilişkilerini derinleştirmeye yönelik yeni ortak yaklaşım çerçevesinde, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, işbirliği ve ortak eylem için umut vaat eden yeni ufukları görüşmek üzere 2022 yılının Şubat ayı ortalarında BAE'yi ziyaret etti. yatırım, savunma, ulaşım, sağlık ve tarım alanlarında bir bütün olarak iki ülke arasındaki işbirliğini güçlendirmek ve ortaklıkları genişletmek.

 Anlaşmalar arasında iki ülke hükümetleri arasında sağlık ve tıp bilimleri alanlarında bir mutabakat zaptı, ileri endüstriler ve teknolojiler alanında bir mutabakat zaptı, iklim eylemi konusunda bir mutabakat zaptı, kültür alanı, kara ve deniz taşımacılığı alanlarında mutabakat zaptı, kriz ve afet yönetimine ilişkin mutabakat zaptı ve savunma sanayii alanında işbirliğine ilişkin niyet mektubu yer almaktadır.

Yorum Gönder

0 Yorumlar