Ticker

6/recent/ticker-posts

Askeri uzman: İsrail, Gazze'ye Hiroşima bombasından daha güçlü patlayıcılar attı

 Askeri uzman Tümgeneral Fayez Al-Duwairi, işgal ordusunun son iki hafta içinde Gazze Şeridi'ne attığı patlayıcı miktarının, ABD'nin Dünya Savaşı sırasında Japonya'nın Hiroşima kentine attığı atom bombasının büyüklüğüne yakın olduğunu söyledi.


 Al-Douri, El Cezire'de yaptığı analizde, Hiroşima bombasının ağırlığının 15 bin ton, İsrail'in Gazze'ye attığı patlayıcı miktarının ise 12 bin tona ulaştığını açıkladı. Bombaların etkinliği ve patlayıcı miktarının istikrarı bu miktarı Hiroşima bombasının 1,5 büyüklüğüne eşdeğer hale getirebilir.


El Cezire'nin yayınladığı bir bilgiye göre, patlayıcılar daha geniş bir alana dağıldığında, güçleri tek bir yere düştüklerine göre daha fazla oluyor.


İşgal ordusu son iki haftadır Gazze Şeridi'nin kuzeyi, ortası ve güneyinde birçok bölgeyi bombaladı.


Al-Duwairi, Hiroşima'ya atılan patlayıcıların TNT olduğunu, İsrail'in Gazze'ye attığı patlayıcıların ise RDX olarak bilinen ve "tam patlayıcı bilimi" olarak adlandırılan bir karışım olduğunu ve gücünün 1,34 T. NT'ye eşdeğer olduğunu söyledi. Gazze'ye düşen patlayıcıların yıkıcı gücünün Hiroşima'ya bırakılanları aştığı anlamına gelir ve alanının 900 kilometrekarelik olduğunu, Gazze alanı ise 360 ​​km2'yi aşmadığını belirtir.

Ayrıca - Al-Duwairi'nin inandığı gibi - Al-Baptisti Hastanesi'nin bombalanmasında kullanılan bomba, 360 metreye kadar yıkıcı etki alanına sahip bir MK-84'tü.

Ayrıca bu bombanın MK-82'nin modifiye edilmiş versiyonu olduğunu, dış kılıfının boyutunun 1 inç arttığını, yani patlama anında 17.000 parçaya bölündüğünü ve her parçanın boyutunun 2-2 arasında değiştiğini söyledi. 6 gram, bu... Onun deyişiyle cehennem anlamına geliyor.

Askeri uzman, bu bombanın “fitillerinin” şok edici veya yıkıcı olacak şekilde değiştirildiğine, derinliklere vurmak için veya belirli bir yükseklikte patlayacak şekilde zamanlamaya kullanıldığına dikkat çekti.

Al-Duwairi, "Al-Maamdani"yi hedef alan bombanın 15 ila 25 metre mesafede patlamasına neden olan bir zamanlama fitilinin bulunduğunu öne sürdü.

Gazze'deki doktorların bahsettiği olağandışı yaralanmaların nedenine ilişkin olarak Al-Duwairi, bunların farklı türdeki bombaların kullanımından kaynaklandığını, örneğin askerlere ve askeri bölgelere karşı bile uluslararası olarak yasaklanan beyaz fosforun da aralarında bulunduğunu söyledi. Lahey Sözleşmesine göre savaşlar sırasında.

Askeri uzmana göre beyaz fosfor bombaları havada ateşlenerek 1.300 santigrat dereceye kadar ısı açığa çıkardığı için kemiğe kadar ulaşan yanıklara, vücut sistemlerinde hasara, solunum sisteminde hasara neden oluyor.

Al-Duwairi'ye göre İsrail, beyaz fosforun yanı sıra, yer altında 15 metreye ve beton blokların zeminine 6 metreye kadar ulaşabilen derinlik bombaları (sarsıntı bombaları) kullanıyor. Bu bombaların ABD'nin Irak, Suriye ve Afganistan'da kullandığı bombalarla aynı olduğu ortaya çıktı.

Binaların bir anda çökmesinin nedeni ise ana gövdesi biri yanıcı yakıt, diğeri patlayıcılar için olmak üzere iki konteynırdan oluşan ve fitilleri ateşleyebilen vakum bombalarıyla (137) vurulmalarından kaynaklanıyor. Al-Duwairi'ye göre iki konteyneri ayrı ayrı patlatmak.

Bu bombalar - yönlendirildikleri takdirde - binanın penceresinden içeri girebilir, öyle ki ilk patlama meydana gelir, yanıcı sıvıyı yayar, ardından oksijenin emildiği ikinci patlama (patlayıcılar) "iç patlama" olarak adlandırılan duruma neden olur. Al-Duwairi, "patlama" ve ardından dış patlama, dolayısıyla sonuçların iki katı olduğunu söylüyor.

İsrail'in açıkladığı denizden sızma operasyonlarına bakıldığında bu, Al-Duwairi açısından Gazze kuşatmasında mutlak güvenlik teorisinin artık mevcut olmadığı, karadan ve denizden sızmaların mümkün olduğu anlamına geliyor. ve zarfın içinde elit direniş güçlerinin operasyonlarına tanık olabiliriz.

Ancak daha da önemlisi -askeri uzmana göre- bu operasyonlar, İslami Direniş Hareketi (Hamas) liderliğinin hâlâ savaşın ritmini kontrol etme, hedefleri seçme ve bu hedeflere ulaşmak için gerekli araçları hazırlama becerisine sahip olduğunu doğruluyor.

Yorum Gönder

0 Yorumlar