Ticker

6/recent/ticker-posts

Depremden sonra İstanbul ve Ankara'daki binaların tehlikeleri görmezden geliniyor

 Başkent Ankara, Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremin ardından bina dayanıklılık testlerine olan talepte düşüşe tanık olurken, birçok vatandaş felaketin unutulduğunu ve hayatın normale döndüğünü düşünüyor.


Deprem korkusu azaldı, rutin hayata geri dönüldü


6 Şubat'ta yaşanan depremin ardından binaların dayanıklılığı konusu, aralarında İstanbul'un da bulunduğu pek çok şehirde ilgi odağı haline geldi. Ancak rutin hayata geri dönülmesiyle deprem korkusu yavaş yavaş azaldı.


Vatandaşlar, yapılan testlerde binalarda sorunlar ortaya çıksa da başka evlere taşınma seçeneklerinin olmadığını belirtti. İstanbul Politeknik Üniversitesi Yapı Malzemeleri Laboratuvarı Müdürü Prof. Dr. Hasan Yıldırım, yapı denetimi talep sayısının haftada 10'dan 5'e düştüğünü belirtti.


Prof. Dr. Yıldırım, "Kahramanmaraş'ın olduğu bölgede deprem unutulamaz ama İstanbul'da veya yakın zamanda deprem görmemiş bölgelerde unutma eğilimi var." İnsanların bunu bir yere kadar unutmaması gerekiyor. "Hala kötü durumda olan birçok binanın iyileştirilmesine veya yenilenmesine ihtiyaç var."


Yıldırım şunları ekledi: “Ekonomik durum çok önemli. Binaların denetlenmesi ve sorun çıkması halinde vatandaşlar evlerini boşaltmak zorunda kalacak. İnsanlar nereye gideceğini, ne yapacağını şaşırıyor. Bina denetlenirse ya yeniden yapılacak ya da yıkılacak. "İki seçenek var ve çoğu insanın bunu yapacak parası yok."


Mahalle sakinlerinin yorumları

Bakırköylü Suren Kuran, "Belediyelerden haber bekliyoruz. Bir an önce bu endişeden kurtulmak istiyoruz." Herkesin ekonomik durumu farklı, bazıları kira ödeyemeyebilir. Zihinsel olarak dinlenmemiz için devletin bir takım imkanlar sağlaması lazım. "İnsanlar artık başka işlerle meşgul oldukları için depremi unuttular."


Bir diğer sakin olan Türkan Çelik ise şunları ekledi: "İnsanların depremi unuttuğunu düşünüyorum." Bakırköy'de 52 yıllık bir binada yaşıyorum. "Binanın depreme dayanıklı olmadığı ancak ekonomik koşullar nedeniyle yer değiştirme ihtimalinin bulunmadığı belirlendi."

Yorum Gönder

0 Yorumlar