Ticker

6/recent/ticker-posts

Başıboş sokak köpeği sorununa tarihsel bakış!

 Başıboş sokak köpekleri yurdun dört bir yanında can yakıyor, minik bedenleri hayattan koparıyor. 'Milli güvenlik sorunu' denebilecek boyuta gelen, köpek ve mama lobisinin çözümsüzlüğe ittiği soruna ilişkin hükümet harekete geçti.


 Bu kapsamda kanun teklifi Meclis'e gelecek. Öte yandan cumhuriyetin ilk yıllarında başıboş köpeklerle yapılan mücadele bugünkü sorunların çözümüne ışık tutacak cinsten. 


Atatürk'ün cumhurbaşkanlığı döneminde yayımlanan 13 Haziran 1932 tarihli Resmi Gazete kararında sahipsiz köpeklerin itlaf edileceği, zehir masraflarının belediyelerine ait olacağı yer alıyor. İlgili kararda "Köpeklere karşı umumi mücadele şart" ifadesi ise dikkat çekti.


Sokaklarda başıboş gezen saldırgan köpeklerin sayısı her geçen gün artıyor.


Başıboş sokak köpeği yasası nasıl olacak?


Köpek ve mama lobisinin çözümsüzlüğe süreklediği bu durum 'milli güvenlik' sorunu haline geldi.


Gruplar halinde dolaşıp bir anda saldıran başıboş köpekler, yurdun dört bir yanında can yakıyor, minik bedenleri hayattan koparıyor.


Köpeklerden kaçan vatandaşlar trafik kazalarına karışıyor, kimi can veriyor kimi ise uzuv kaybına neden olacak biçimde ağır yaralanıyor.


BAŞIBOŞ KÖPEK DÜZENLEMESİ GELİYOR: ÖRNEK MODEL İNGİLTERE


Durumun vahametinin farkında olan hükümet, başıboş köpek düzenlemesiyle ilgili çalışmalara başladı.


Teklife göre, başıboş köpekler için İngiltere modeline benzer bir yöntem uygulanacak. Sokak köpekleri önce sahiplendirilmeye çalışılacak. Bunun için 30 gün beklenecek.


 Bu süre zarfında sahiplenilmeyen köpekler uyutulacak. Sahiplenilen hayvanlara ise çip takılacak. Sahiplenen kişinin sorumluluklarını yerine getirip getirmediği takip edilecek.


AK Parti Grup Başkanvekili Bahadır Yenişehirlioğlu, "sahipsiz hayvanlara yönelik düzenleme" konusunda Meclis'te gerçekleştirilecek çalışmaları 15 gün kendisinin yürüteceğini, Meclis kapanmadan büyük ihtimalle Kanun Teklifi'nin Meclis Başkanlığı'na sunulacağını söyledi.


"AMACIMIZ; ORTAK NOKTAYA ULAŞMAK"


Yenişehirlioğlu, "Yara açmadan, bölmeden, parçalamadan, buradan düşmanlıklar üretmeden toplumun sesine kulak verdik. Amacımız; ortak noktaya ulaşmak ve herkesin kabul edebileceği bir çözüme ulaştırmak." değerlendirmesinde bulundu.


MAMA LOBİSİ SORUNU KÖRÜKLÜYOR


Başıboş köpek sorununu körükleyen en önemli unsurlardan biri de mama lobisi. Son dönemde mama ithalatında ciddi bir artış söz konusu.


VİCDAN SÖMÜRÜCÜLERİNE DİKKAT


Milletin vicdanını suistimal edip izinsiz 'bağış' toplayanlara da dikkat çekmekte fayda var. Bu tipler sosyal medya üzerinden yaptığı yayınlarda para talep ediyor, topladığı paraların cüzi bir kısmıyla mama alıyor. Hal öyle bir vaziyet aldı ki bu işi sektör haline getiren vicdan sömürücüleri 'köpeklere yardım edeceğim bana araba alın' diyecek kadar ileri gidebiliyor.



Yorum Gönder

0 Yorumlar