Ticker

6/recent/ticker-posts

Keşan semalarında süzülen Bayraktar TB3 SİHA 61’inci test uçuşunu da başarıyla tamamladı

 Baykar’ın milli ve özgün olarak geliştirdiği Bayraktar TB3 Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA), test uçuşlarına ara vermeden devam ediyor.


Baykar’dan yapılan açıklamaya göre, Bayraktar TB3’ün test süreci başarıyla sürüyor.


İlk uçuşunu Cumhuriyetin 100. yılına armağan olarak 27 Ekim 2023’te yapan Bayraktar TB3, ilk kez denediği rampa kalkış testini de 1 Haziran 2024’te başarıyla gerçekleştirmişti. Bayraktar TB3 SİHA, Edirne’nin Keşan ilçesinde bulunan Baykar Uçuş Eğitim ve Test Merkezinde gerçekleştirilen testte ilk kez rampadan havalanmıştı. Keşan’da, Bayraktar TB3’ün konuşlandırılacağı, TCG Anadolu’nun güvertesindeki şartlar ile aynı özelliklerde inşa edilen pistte 12 derece eğime sahip bir rampa bulunuyor.


TCG Anadolu’dan ilk uçuş

 2024’te Bayraktar TB3 SİHA, katlanabilen kanat yapısıyla TCG Anadolu gibi kısa pistli gemilerden kalkış ve iniş kabiliyetine sahip dünyadaki ilk silahlı insansız hava aracı olacak. Baykar Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, Bayraktar TB3 için 2024 yılı içinde TCG Anadolu gemisinde testlere başlanmasını planladıklarını açıklamıştı. Bayraktar TB3, başarılı rampa testleriyle birlikte gemiye çıkmaya giderek yaklaşıyor. Öte yandan, Bayraktar TB3’ün sahip olacağı kabiliyetler bu sınıftaki insansız hava araçları açısından önemli bir yenilik olacak. Görüş hattı ötesi haberleşme kabiliyetine de sahip olacak milli SİHA, bu sayede çok uzun mesafelerden kumanda edilebilecek. Böylece keşif-gözetleme,


Bayraktar TB3 SİHA, geçen haftalarda Keşan’da başarıyla gerçekleştirilen Yüksek İrtifa Sistem Tanımlama ve Performans Testi’nde de yerli motor ile 36 bin 310 feet irtifaya çıkmıştı. Milli havacılık tarihinin irtifa rekoru ise 45 bin 118 feet ile Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen Bayraktar AKINCI TİHA’ya ait bulunuyor.

Bayraktar TB3’ün 61. test uçuşunda “Orta İrtifa Sistem Tanımlama ve Performans Testi” de dün (17 Temmuz 2024) başarıyla gerçekleştirildi. 

Baykar’ın ve Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar‘ın sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımlardaki videosunda, Bayraktar TB3’ün Keşan’dan havalandığı ve test uçuşu kapsamında, Keşan – Tekirdağ semalarında belli bir süre uçtuktan sonra Baykar Uçuş Eğitim ve Test Merkezi‘ne başarılı bir iniş yaptığı görülüyor.  

Yorum Gönder

0 Yorumlar