Ticker

6/recent/ticker-posts

Merih Demiral bozkurt işaretli sevinciyle gündemde: Milli oyuncu ceza alacak m?

 Türkiye'nin Avusturya'yı 2-1 yenip çeyrek finale yükseldiği maça attığı 2 golle damga vuran Merih Demiral, bozkurt işaretli sevinciyle gündeme oturdu. Almanya İçişleri Bakanı soruşturma talep etti, UEFA konuyla ilgili inceleme başlattı. Yaşananlar üzerine Türkiye'den üst üste açıklamalar geldi


Milli oyuncu Merih Demiral, Avusturya maçında sergilediği tarihi performans yerine gol sevinciyle gündeme oturdu. 26 yaşındaki savunmacının attığı gol sonrası bozkurt işareti yapması önce sosyal medyada gündem oldu sonra UEFA'nın hareke geçmesine neden oldu? Peki ama Merih'in sevinci neden bu kadar ses getirdi ve milli oyuncunun ceza alma ihtimali var mı? Maç sonrası gündeme oturan gelişmeleri ve açıklamaları derledik. 

2024 Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2024) son 16 turu maçında Avusturya'yı 2-1 mağlup ederek çeyrek finale yükselen A Milli Takım'ın gollerini atan Merih Demiral, tarihi karşılaşma sonrası bozkurt işaretli sevinciyle gündem oldu. 40 yıl sonra Avrupa Şampiyonası'nda bir maçta 2 gol atmayı başaran ilk savunma oyuncusu olan Merih sevincinin sosyal medyada gündem olması sonrası konuya açıklık getirdi. 

  • Bir gol sevinci vardı aklımda onu yaptım, Türklükle alakalı. Türk olduğum için çok gurur duyuyorum, o yüzden golden sonra bunu iliklerime kadar hissetim.
  • Öyle bir şey yapmak istedim, yaptığımdan dolayı çok da mutluyum. Bütün taraftarlarımız bizimle gurur duyuyor. Tribünde görmüştüm yapan taraftarlarımızı, onları gördükten sonra daha çok yapasım geldi, çok mutluyum.
  • Tribünlerde de yapanları gördüm. Türkiye’de hepimiz Türk'üz, Türk olmaktan da gurur duyuyorum, bunu her seferinde de belirtiyorum. O yüzden gol sevincini de öyle yaptım.
  • Gayet normal, Türk taraftarlarımız da bizimle gurur duyuyor. İnşallah yapmaya devam ederiz. Herhangi bir mesaj yok, sadece ne kadar gururlu ve mutlu olduğumu göstermek istedim.
  • Demiral'ın açıklamalarına rağmen gol sevinci sosyal medyada tartışma başlattı. Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser'ın açıklamaları ve UEFA'nın kararı olayı başka bir boyuta taşıdı. Bakan Faeser, X hesabından Merih'in sevincini şu sözlerle eleştirdi. 

    • Türk aşırı sağcıların işaretlerinin bizim stadyumlarımızda yeri yok. Avrupa Futbol Şampiyonası'nı ırkçılık için bir platform olarak kullanmak kabul edilemez.
    • UEFA'nın olayı araştırmasını ve yaptırımları değerlendirmesini bekliyoruz.

    İç istihbarat kurumu Anayasayı Koruma Teşkilatı'nın (BfV) Almanya'daki Ülkücü Hareket ile ilgili analizinin linkine de paylaşan Faeser, "Güvenlik birimlerimiz Almanya'daki Türk aşırı sağcıları yakından takip ediyor. 'Bozkurtlar' Anayasayı Koruma Teşkilatı tarafından izleniyor" dedi.

    Ülkücü Hareket iç istihbarat tarafından izleniyor

    Nancy Faeser'ın Merih Demiral'ın sevincine tepki göstermesinin temel nedeni; Almanya'da Anayasayı Koruma Teşkilatı'nın bozkurtu sembol olarak kullanan Ülkücü Hareketi "Almanya'daki Türk aşırı sağı" olarak tanımlıyor olması ve, "iç güvenlik açısından tehdit oluşturan, şiddete eğilimli bir yapı" olarak değerlendirmesi. 

    UEFA harekete geçti

    Tartışmalar devam ederken UEFA "uygunsuz davranışlarda bulunduğu iddiasıyla" Merih Demiral ile ilgili soruşturma açtı. UEFA'dan yapılan açıklamada, "Avusturya ile Türkiye arasında, 2 Temmuz 2024 tarihinde Almanya'nın Leipzig kentinde oynanan 2024 Avrupa Şampiyonası son 16 turu maçında, Türkiye Futbol Federasyonu oyuncusu Merih Demiral'ın uygunsuz davranışlarda bulunduğu iddiasıyla ilgili UEFA Disiplin Yönetmeliği'nin 31(4) maddesi uyarınca soruşturma açılmıştır" denildi.

    Merih Demiral ceza alır mı?

    Bu karar sonrası gözler kritik Hollanda maçı öncesi Demiral'ın ceza alıp almayacağı çevrildi. Peki yönetmelik ne diyor. UEFA'nın Disiplin Talimat 31 (4) maddesine göre; başarılı futbolcumuza sadece para cezası verilmesi ya da 1 ila 4 maç ceza sahalardan men kararı alınması gündemde. 

  • UEFA'nın bozkurt sevincini "Aşırı sağcıların kullandığı siyasi sembol" olarak kabul etmesi durumunda Demiral 1-4 maç ceza alacak ve çeyrek finalde oynayamayacak. Ancak bozkurt tarih boyunca Türklerin yaygın olarak kullandığı bir işaret olarak görülürse yıldız savunması soruşturmadan aklanacak.  Bu nedenle UEFA'nın kararı hem oyuncunun kariyeri hem de Türkiye Milli Takımı'nın turnuvadaki ilerleyişi açısından büyük bir önem taşıyor.

  • Tüm bu gelişmeler Türkiye'de de tepkiye neden oldu. Önce Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Osman Aşkın Bak X'ten Merih Demiral'ın Bozkurt selamı verdiği fotoğrafı paylaştı ve "Uzun uzun yazmaya gerek yok..." ifadelerini kullandı. 

  • Bozkurt işaretini kullanan Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise tartışmalara daha net ve sert bir tavır ile tepki gösterdi.  Bahçeli "UEFA’nın soruşturması son günlerde tehlikeli şekilde mesafe alan zincirleme provokasyonların bir ara istasyonudur" dedi.

  • AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik ise Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser'ın, sözlerini eleştirdi. Çelik "Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser'ın, milli futbolcumuz Merih Demiral'ın gol sevincini hedef alarak yaptığı açıklama ve UEFA'nın başlattığı soruşturma kabul edilemez. Irkçılık ve faşizm arayanların Avrupa'da son zamanlarda farklı ülkelerdeki seçim sonuçlarına odaklanmaları yerinde olacaktır" dedi. 

    Dışişleri Bakanlığı'ndan Merih Demiral açıklaması

    Dışişleri Bakanlığı, UEFA'nın hakkında soruşturma başlattığı milli futbolcu Merih Demiral ile ilgili açıklama yaptı. Bakanlıktan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

    "2024 Avrupa Futbol Şampiyonası kapsamında A Milli Futbol Takımımız ile Avusturya A Milli Futbol Takımı arasında dün (2 Temmuz) oynanan futbol maçının ardından UEFA tarafından milli futbolcumuz Merih Demiral hakkında disiplin soruşturması açılması kabul edilemez. Diğer taraftan, Alman Federal Anayasayı Koruma Teşkilatının Eylül 2023’te yayımladığı raporda, her bozkurt işareti yapanın aşırı sağcı olarak nitelendirilemeyeceği vurgulanmışken ve “bozkurt” işareti Almanya’da yasaklı bir simge değilken, Sayın Demiral’a Alman makamları tarafından gösterilen tepkilerin bizatihi kendisinin yabancı düşmanlığı içerdiği değerlendirilmektedir. Bir spor müsabakasındaki sevinç kutlaması sırasında, tarihi ve kültürel bir sembolün, hiç kimseyi hedef almayan biçimde kullanılmasına yönelik siyasi amaçlı tepkileri kınıyoruz"

    Diplomatik kaynaklara göre Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser’ın UEFA'dan yaptırım talebi sonrası konuyla ilgili olarak Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı.

Yorum Gönder

0 Yorumlar