Ticker

6/recent/ticker-posts

Türkiye ve Körfez ülkeleri arasındaki STA karşılıklı yatırım ve ticareti artıracak

 Türkiye-Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) serbest ticaret anlaşması (STA) ile Türkiye'nin mal ihracatının tarımdan teknoloji odaklı sanayi ürünlerine kadar çeşitli sektörlerde artması hedefleniyor.


Ticaret Bakanlığı'ndan alınan bilgilere göre, Türkiye ile Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) üyesi Bahreyn, Katar, Kuveyt, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Umman arasında yürütülen serbest ticaret anlaşması (STA) müzakerelerinin ilk turu Ankara'da tamamlandı. Müzakereler, Ticaret Bakanı Ömer Bolat ile KİK Genel Sekreteri Casim Muhammed el-Budeyvi'nin bu yıl mart ayında imzaladığı ortak bildiri çerçevesinde gerçekleştiriliyor.

İlk tur müzakerelerinde, anlaşmanın genel çerçevesi çizildi ve hukuki metinler değerlendirildi. Taraflar, teknik seviyede talep ve beklentileri dinleyerek mal ticareti, menşe kuralları ve prosedürleri, sağlık ve bitki sağlığı önlemleri, ticarette teknik engeller, gümrük işlemleri ve ticaretin kolaylaştırılması, hizmet ticareti, fikri mülkiyet hakları, yatırımların kolaylaştırılması, iş insanlarının dolaşımı, küçük ve orta ölçekli işletmeler ile dijital ticaret konularını detaylı bir şekilde inceledi.

Anlaşmanın amacı, özel sektöre yeni fırsatlar sunarak mal ticaretiyle sınırlı kalmayan ve "kazan-kazan" perspektifi ile işbirliğini artıran bir yapının oluşturulması. Türkiye'nin milli gelirinin geçtiğimiz yıl 1 trilyon 118 milyar dolara ulaşmasının ardından, KİK ülkelerinin gayri safi yurt içi hasılasının da 2,4 trilyon doları aştığı belirtiliyor. Uluslararası tahminler, bu rakamın 2050 yılında 6 trilyon dolara çıkacağını öngörüyor.

Serbest ticaret anlaşması ile Türkiye ve KİK ülkeleri arasındaki ikili ticaret hacminin artması bekleniyor. Özellikle tarım ve teknoloji yoğun sanayi ürünlerinde büyüme öngörülüyor. Ayrıca, Türk firmaları telekomünikasyon, müteahhitlik ve sağlık turizmi gibi hizmet ticareti alanlarında Körfez ülkelerinde aktif rol alıyor. Türk müteahhitlik sektörü, KİK ülkelerinde bugüne kadar toplam değeri 77,5 milyar dolar olan 856 projeyi tamamladı. Körfez ülkeleri de Türkiye'ye gıda, lojistik, taşımacılık, ilaç, hastane işletmeciliği ve teknoloji alanlarında yatırımlar yapmayı hedefliyor.

Yorum Gönder

0 Yorumlar