Ticker

6/recent/ticker-posts

Türkiye, ulusal hava savunma kalkanı planında ilerleme kaydediyor

 İSTANBUL Türkiye, hava sahasının güvenliğini artırmak amacıyla geliştirdiği Çelik Kubbe hava savunma sistemi projesinde önemli planlarını tamamladı. Bu proje, ülkenin savunma kabiliyetini çok katmanlı ve ileri teknolojiye sahip bir sistemle güçlendirmeyi amaçlıyor.


Karar, geçtiğimiz ay Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen Savunma Sanayii İcra Komitesi’nin (SSİK) ikinci toplantısında alındı. Çelik Kubbe, geniş bir hava savunma varlığını entegre ederek yapay zeka desteğiyle gerçek zamanlı operasyonel bir tablo oluşturmayı ve merkezi kontrol sağlamayı hedefliyor.


Çelik Kubbe, Aselsan tarafından Roketsan ve TÜBİTAK SAGE işbirliğiyle geliştirilen yerli bir girişimdir. Mevcut ve gelecekteki sensörler, iletişim ağları ve silah sistemlerini tek bir sistem altında birleştirerek kapsamlı bir hava sahası koruması sunmayı amaçlamaktadır.


Projenin hedefi, Türkiye'yi dronlar ve füzeler gibi gelişen hava tehditlerine karşı savunabilecek birleşik bir savunma ağı kurmaktır.


İzmir Ekonomi Üniversitesi’nden Doç. Dr. Sıtkı Egeli’ye göre, Çelik Kubbe tamamen yeni bir girişim değil; son on yılda geliştirilen çeşitli hava ve füze savunma sistemlerini entegre etme çabasıdır.

Yorum Gönder

0 Yorumlar