Ticker

6/recent/ticker-posts

Türkiye dünyanın en büyük bor rezervine sahip

 Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, ülkesinin dünya bor rezervlerinin yaklaşık %73'ünü kontrol ettiğini belirtti.


Dönmez, Twitter hesabından yaptığı bir paylaşımda, bor mineralinin savunma, otomotiv, uzay, elektronik ve nükleer endüstriler gibi stratejik sektörlerde kullanıldığını vurguladı.

Bu bağlamda, Balıkesir'deki Bandırma bor üretim tesisi'nin, Türkiye'deki ilk tesisi ve dünyadaki az sayıdaki örneklerden biri olduğunu söyledi.

Dönmez, borik asitin ve bazı karbon kaynaklarının 2400 derece sıcaklıkta birleşerek bor karbürüne dönüştüğünü belirtti.

Bunun yanı sıra, Dönmez, bor karbürünün, elmas ve nitritten sonra dünyanın en sert üçüncü malzemesi olduğunu ve yüksek kimyasal reaktivite ve sıcaklık dayanımına sahip olduğunu vurguladı.

Türk bakanın belirttiği bor karbürünün avantajlarından biri, bir çelik yelek bor karbürü destekli olduğunda normal çelik yeleğe göre üçte bir daha hafif ve daha sağlam olmasıdır.

Dönmez, bu projenin (bor karbürü tesisi) Türkiye'nin zırh sanayi için ham madde sağlama bağımlılığından kurtulmasını sağlayacağını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'deki ilk bor karbürü tesisi olan Balıkesir'in Bandırma bölgesindeki fabrikayı açması bekleniyor. Fabrika yıllık 1.000 ton bor karbürü üretim kapasitesiyle 279 kişiye iş sağlayacak.

Yorum Gönder

0 Yorumlar