Ticker

6/recent/ticker-posts

Erdoğan, yaklaşan seçimlerde yirmi yıllık iktidarının en büyük sınavıyla karşı karşıya

  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hâlâ zorlu bir aday olmasına rağmen, yirmi yıllık iktidarının en büyük sınavıyla karşı karşıya.


Güçlü bir rakip olmasına rağmen, Türkiye'nin otoriter Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan şu anda 20 yıllık saltanatının en önemli sorunuyla karşı karşıya.

Kamuoyu yoklamalarına göre, Erdoğan'ın AKP partisi ve milliyetçi müttefikleri MHP'nin yaklaşan parlamento seçimlerinde oyların yaklaşık %45'ini alması bekleniyor ve bu rakam altı partiden oluşan muhalefet bloğunun toplam yüzdesine neredeyse eşit. Ancak 14 Mayıs'ta yapılacak olan eş zamanlı cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, Türkiye'nin Gandhi'si olarak anılan muhalefetin ortak adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ın yaklaşık yüzde 10 önünde bulunuyor.

Türkiye'de yaklaşan seçimlerin ülke ekonomisi ve dış politikası üzerinde önemli etkiler yaratması bekleniyor. Mevcut ekonomik durum, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın enflasyonun yükselmesine ve Türk lirasının değerinin düşmesine neden olan alışılmışın dışında düşük faiz oranlarının bir sonucudur.

Seçimler aynı zamanda yürütme başkanlığı sisteminin kaldırılıp kaldırılmayacağına ve Erdoğan'ın Suudi Arabistan, İsrail, BAE, Mısır ve Yunanistan gibi ülkelerle ilişkilerini düzeltmeye yönelik son çabalarının samimi olup olmadığına da karar verecek.

Kılıçdaroğlu, İnce ve Organ gibi birkaç aday Türkiye Cumhurbaşkanlığı için yarışıyor. CHP'nin adayı olan İnce'nin Kılıçdaroğlu'nun oylarının bir kısmını alması bekleniyor.

Anketler, ne iktidardaki Cumhur İttifakı'nın ne de muhalefetteki Millet İttifakı'nın net bir zafer kazanamayacağını gösteriyor ve Kürt yanlısı HDP'nin oylarının belirleyici olabileceği düşünülüyor.

HDP'nin tutuklu eski lideri Selahattin Demirtaş, Erdoğan'ın Kürtler için kesinlikle kapatılmış kara bir sayfa olduğunu belirterek, "Erdoğan, Kürtler için kesinlikle kapatılmış kara bir sayfadır.

Yorum Gönder

0 Yorumlar