Ticker

6/recent/ticker-posts

Seçim Günü Yasakları

 Perşembe günü, 14 Mayıs'ta yapılacak cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinde reklam özgürlüğüne ilişkin bazı yasaklamalar başladı.


Türkiye'de seçim yasasına göre kalan on gün içinde adayın lehinde veya aleyhinde veya halkın oyunu etkileyecek şekilde referandum (anket) adı altında yayın ve bildiri dağıtımı yapılmayacağı, yazılı, görsel-işitsel medya aracılığıyla veya telefonla.

Seçim yasakları arasında e-posta adreslerine, cep ve sabit telefonlara sesli, görüntülü veya yazılı mesaj gönderilerek propaganda yapılamayacağı, siyasi partilerin sadece üyelerine sesli, görüntülü veya yazılı mesaj gönderebilecekleri yer almaktadır.

Seçim gününün ertesi gününe kadar devlet, belediyeler ve resmi kurumlarla ilgili kutlamalar, konuşmalar, açıklamalar ve yayınlar yasaktır.

Mevcut bakanlar ve milletvekillerinin de seçim etkinlikleri sırasında resmi araç kullanmaları yasaktır.
Bakanlar, milletvekilleri ve adaylar için yapılacak seçim kampanya gezilerine oy verme gününün ertesi gününe kadar hiçbir kamu çalışanı katılamayacak.

Seçim Günü Yasakları

Seçim günü saat 06:00'dan 23:59'a kadar alkollü içki satışı yasaktır.

Asayiş ve asayişi sağlamakla yükümlü olanlar dışında seçim günü silah taşımak da yasaktır.

Seçim günü yurt genelinde kafe ve internet kafe gibi tüm eğlence mekanları kapalı olacak ve eğlence mekanlarında sadece yemek verilmesine izin verilecek.

Düğünler ancak oy verme işlemi bittikten sonra saat 18:00'den sonra yapılabilmektedir.

Medyada saat 18:00'e kadar kamuoyu araştırması yapmak, seçimler ve sonuçlarına ilişkin yorum yapmak yasaktır.

18.00-21.00 saatleri arasında Yüksek Seçim Kurulu'nun sunacağı haber ve veriler yayınlanacak, saat 21.00'den sonra tüm yayınlar ücretsiz olacak ve Kurul bu saati önceden belirleyebilecek.

Yorum Gönder

0 Yorumlar