Ticker

6/recent/ticker-posts

Türkiye ve BAE, kapsamlı bir ekonomik ortaklık için umut verici bir gelecek geliyor

 Ortaklık anlaşması, Türkiye'de 100.000'den fazla ve BAE'de yaklaşık 25.000 iş sağlayacak


Türkiye ve BAE, ticari ilişkilerini önümüzdeki dönemde daha da ilerleterek 25 milyar dolarlık eşi görülmemiş bir rakama ulaşmayı hedefliyor.

Geçtiğimiz Mart ayında, iki ülke arasında niteliksel ilişkiler sürecinde ileri bir tarihi kilometre taşı ve daha geniş alanlara yönelik ortak işbirliği yolunda bir dönem oluşturacak olan Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması imzalandı.

İmza, o sırada Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve BAE'li mevkidaşı Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan tarafından görsel iletişim teknolojisi aracılığıyla düzenledikleri bir zirvede tanık oldu.

Türkiye Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi Türk-BAE İş Komitesi Başkanı Tevfik Öz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, BAE ile ticaret hacminin 5 yıl içinde 25 milyar dolara ulaşmasını beklediğini dile getirdi.

Öz, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2022 sonunda 10 milyar dolara ulaştığını, ortaklığın çeşitli sektörlerde ticaret hacminin genişlemesine yol açacağını söyledi.

Türk yetkiliye göre iki ülkenin kapsamlı bir ticari ilişkiler ağına sahip olduğunu belirten Türk yetkili, Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması'nın ikili ticari ilişkilere başka bir boyut kazandıracağını da sözlerine ekledi.

"Anlaşma, mal ve hizmet ticaretini kapsamakta olup, küçük ve orta ölçekli işletmelerin ticaretini kolaylaştırıcı tedbirler ile kamu kurumlarının satın alınması, fikri mülkiyet ve ticaret tedbirlerine ilişkin düzenleyici kuralları içermektedir."

Anlaşmanın iki ülke arasındaki yatırımları ve ticaret hacmini artırmayı hedeflediğini belirten Çavuşoğlu, anlaşmanın sadece emtia ticaretini değil, ticari ilişkilerin tamamlayıcı tüm unsurlarını kapsadığını vurguladı.

BAE'nin Türkiye Büyükelçisi Saeed Al Dhaheri'nin önceki açıklamalarına göre, BAE ile Türkiye arasındaki ilişkiler, onlarca yıllık verimli ve yapıcı iş birliğine dayanıyor ve iki ülkenin diplomatik ilişkilerin başlamasının 50. yıl dönümünü Mart ayında kutladığına işaret ediyor. 

Öz, "Anlaşma ile iki ülke ticaret ve yatırımları teşvik etmeyi, katma değeri yüksek hizmet sektörlerinin gelişmesini sağlamayı, etkin uygulamalar ve işbirlikleri ile ekonomik öngörülebilirliği artırmayı hedefliyor."

Anlaşma, başta otomobil, beyaz eşya, petrokimya ürünleri, tekstil, halı, ayakkabı ve plastik ürünleri imalat ve ticareti olmak üzere birçok sektörde Türkiye'ye önemli kazanımlar sağlayacak."

Türk yetkili, anlaşmanın iki ülke arasındaki ticaret alışverişini ve yatırımları geliştirmek için en güçlü araç olmasını bekliyor ve "Beklentiler, ticaret hacminin 5 yıl içinde 10 milyar dolardan 25 milyar dolara çıkacağını gösteriyor."

"Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi olarak yirmi yılı aşkın süredir BAE ile ticari ilişkilerin geliştirilmesi için aktif olarak çalışıyoruz ve Konsey, anlaşmanın imzalanmasının en büyük destekçisi oldu."

Konsey, anlaşmayı Türkiye'deki iş dünyasına anlatmak ve anlaşmadan en iyi şekilde yararlanma fırsatı sağlamak amacıyla Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki Türk diplomatik misyonları ile işbirliği içinde faaliyetler düzenlemeyi amaçlıyor.

Bu faaliyetler arasında bilişim, sağlık, enerji ve gıda sektörlerinde faaliyet gösteren firmalara yönelik işbirliklerinin geliştirilmesi yer alacak."

Ve geçen Mart ayında, petrol dışı iç ticaret akışını artıran diğer bazı ürünlerdeki vergilerin tamamen kaldırılması karşılığında, belirli ürün ve mallar üzerindeki gümrük vergilerinin yüzde 82 oranında düşürülmesi konusunda anlaşmaya varıldı.

Anlaşma, Türkiye'de 100.000'den fazla ve BAE'de yaklaşık 25.000 iş sağlayacak.

Yorum Gönder

0 Yorumlar