Ticker

6/recent/ticker-posts

Depremin hasarı 104 milyar dolar

 Cumhurbaşkanlığı SSB hesapladı: depremin ekonomiye yükü yaklaşık 1 trilyon 995 milyar TL. Bu yük 2023 yılı milli gelirinin yaklaşık yüzde 9’una ulaşabilir. 


Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı (SSB) Deprem Sonrası Değerlendirme Raporu'nu yayımladı. 140 sayfalık raporu incelediğimizde şunu gördük: Afetin yaratacağı etki topluca değerlendirildiğinde, 2023 yılı cari işlemler dengesinde yaklaşık 5 milyar dolarlık bir bozulma yaşanabilir. Sigortacılık sektörü kayıpları ve esnafın gelir kayıpları ile makroekonomik etkiler dikkate alındığında, deprem yol açtığı felaketin Türkiye ekonomisi üzerindeki toplam yükünün yaklaşık 1 trilyon 995 milyar TL (103.6 milyar dolar) düzeyinde olduğu tahmin edildi. Bu büyüklüğün 2023 yılı milli gelirin yaklaşık yüzde 9’una ulaşabileceği öngörüldü.


Çalışmaya göre,

Depremin Türkiye ekonomisi üzerindeki toplam yükün içerisinde en önemli bileşenini yüzde 54.9 oranıyla konut hasarı (1 trilyon 74 milyar TL / 56.9 milyar dolar) oluşturuyor.

İkinci ağırlıklı hasar kalemi kamu altyapısı ve hizmet binalarındaki yıkımdan (242.5 milyar TL / 12.9 milyar dolar) kaynaklandı.

Konut hariç özel kesim hasarı ise (222.4 milyar TL / 11.8 milyar dolar) ve diğer bir ağırlıklı hasar kalemi olarak tahmin edildi. Bu kalemin içerisinde imalat sanayii, enerji, haberleşme, turizm, sağlık ve eğitim sektörleri ile küçük esnaf hasarı ve ibadethaneler deyer aldı.






Yorum Gönder

0 Yorumlar