Ticker

6/recent/ticker-posts

Türkiye, depremlerin ardından bir ay sonra hayatı normale döndürmek için çalışmalarını yoğunlaştırıyor

 Birleşmiş Milletler felaketin kayıplarını 100 milyar dolar olarak sonuçları verdi

Türkiye, 6 Şubat'ta meydana gelen depremin ikinci ayına girmesiyle birlikte etkilenen bölgelerde hayatı normale döndürmek için bir sonraki aşamada yoğun çalışmalara sahne olacağını açıkladı. 

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hükümetinin iki ay içinde yarım milyon depremzedeyi 100.000 prefabrik eve nakletmeyi hedeflediğini doğrulayarak, "Etkilenen bölgelerde hayat normale dönene kadar huzuru ve huzuru bilemeyeceğiz."

Erdoğan, "Deprem bölgelerinde 405 bini apartman, geri kalanı köy evi olmak üzere 488 bin yeni konut inşa etmeyi planlıyoruz. Deprem, 11 eyalette 62 ilçe ve 10 bin 190 köyde büyük hasara yol açarak modern tarihin diğer afetlerini geride bıraktı. ."

Büyük ölçüde deprem felaketiyle mücadele tedbirlerine odaklanan Türk Kabinesinin Pazartesi gecesi Salı günü yaptığı toplantıya başkanlık eden Erdoğan, bölgedeki 11 eyalette yıkılan ve acil olarak yıkılması gereken ve ağır hasarlı binaların sayısını da sözlerine ekledi. deprem alanı 230.000 binaya ulaştı.

Evlerinde hasar olmayan veya hafif hasarlı olanların bir kısmının artçı sarsıntıların devam edeceği endişesiyle evlerine giremediklerine dikkati çeken Bakan, şunları kaydetti: diğer eyaletlere giderken, bölgedeki 800 bin kişi köylerine sığındı.”

Erdoğan, 1,5 milyondan fazla kişinin çadırlarda, 53 bin kişinin hazır konutlarda, 123 bin kişinin kamu tesislerinde ve eğitim kurumlarında, 160 bin kişinin öğrenci yurtlarında ve yaklaşık 137 bin kişinin otellerde yaşadığını sözlerine ekledi. Aile başına 10 bin lira değerindeki depremden 1 milyon 61 bin ailenin etkilendiğini, hükümetin hedefinin 244 bin konut ve 75 konutun yapımına başlamak olduğunu bildirdi. 

Erdoğan, mevcut planlara göre 83 bini köy evi olmak üzere toplam 488 bin yeni konutun yapılarak vatandaşlarımıza teslim edileceğini bildirdi.

Erdoğan, iki yıkıcı depremden ölenlerin sayısının 46.104'e yükseldiğini açıkladı.

Birleşmiş Milletler, Türkiye'deki depremlerin neden olduğu kayıpların 100 milyar doları geçmesini bekliyordu.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye Temsilcisi Louisa Fenton, salı günü Türkiye'nin güneydoğusundaki Gaziantep eyaletinden örgütün Cenevre'deki ofisinde düzenlediği olağan basın toplantısına uzaktan katıldığı sırada, olayın üzerinden bir ay geçtiğini belirtti. yıkıcı depremlerin meydana geldiği ve yaklaşık 2.7 milyon kişinin yerinden edildiği bölgelerden, depremlerin vurdu.

 Türkiye'nin güneyini vuran depremlerin kayıplarının 100 milyar doları geçmesini bekliyordu.

Fenton, Birleşmiş Milletler'in depremden etkilenen bölgelerin yeniden inşası sürecinde Türkiye'ye destek vermeye hazır olduğunu teyit ederek, bu konuda Türkiye'ye fon sağlayacak birçok uluslararası mekanizma olduğuna işaret etti.

Bu kapsamda Dışişleri Bakanlığı, deprem bölgelerinin 16 ülke tarafından kurulan 34 sahra hastanesini kapsadığını bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, uluslararası toplumun Türkiye'ye 179 bin 655 çadır, 2 bin 76 prefabrik konut, 1 milyon 879 bin battaniye, 269 bin 747 uyku tulumu, 96 bin 462 yatak, 33 bin 810 elektrik jeneratörü, 7 bin erzak ve 488 ton giyecek, 4 bin 109 ton tıbbi malzeme, 6 bin 908 ton gıda maddesi.

Sağlık Bakanı Fakhruddin Koca, depremden en çok ülkenin güneyindeki Hatay eyaletinde salgın hastalık çıkma olasılığına karşı uyarıda bulundu. 

Koca, "Şu anda epidemiyolojik bir durum yok ama bu olmayacağı anlamına gelmiyor çünkü salgın hastalıkların çıkmasını önlemek için güvenli içme suyu, güvenli gıda ve sıhhi tuvalet ortamı sağlamamız gerekiyor."

Yorum Gönder

0 Yorumlar