Ticker

6/recent/ticker-posts

Dünya Bankası Türkiye için ekonomik büyüme tahminlerini yükseltti

 Dünya Bankası son raporunda Türkiye için 2023 büyüme tahminini 0,5 puan yükselterek yüzde 23,2'ye çekti. 2024 yılı tahmini ise yüzde 0,3 artırarak yüzde 4,3'e yükseltti. Raporda enflasyondaki yüksek seviyelerin beklenenden daha uzun sürebileceği belirtildi.


Dünya Bankası, Türkiye ekonomisi için bu yılki büyüme tahminini yüzde 2,7'den yüzde 3,2'ye yükseltti. Banka, Avrupa ve Orta Asya bölgesi için hazırladığı Ekonomik Güncelleme Raporunu yayımladı.


Türkiye ekonomisine ilişkin tahminlerin de yer aldığı raporda, ülke ekonomisinin bu yıl yüzde 3,2, önümüzdeki yıl yüzde 4,3 büyümesinin beklendiği bildirildi.

2024 yılında Türkiye ekonomisinin yüzde 4 büyüyeceğini öngördü.

Dünya Bankası, Ocak ayında yaptığı tahminlerde Türkiye ekonomisinin 2023'te yüzde 2,7, 2024'te yüzde 4 büyüyeceğini öngörmüştü.

Raporda, Türkiye ekonomisinin 2025 yılında yüzde 4,1 büyüyeceğinin tahmin edildiği kaydedildi.

Türkiye'de 6 Şubat'ta meydana gelen depremler nedeniyle yaklaşık 34,2 milyar dolarlık hasara yol açtığı tahmin edilen raporda, bunun 2021 yılında ülkenin Gayri Safi Yurtiçi Hasılasının (GSYİH) yüzde 4'üne tekabül ettiği bildirildi.

Yüzde 4,2'ye çıkmasının beklendiği belirtildi

Raporda, tüm iyileştirme ve yeniden yapılanma çalışmalarının gerçek maliyetinin doğrudan verilen hasarın iki katı olabileceği belirtilirken, bu sayede büyüme oranının 2024-2025'te ortalama yüzde 4,2'ye çıkmasının beklendiği belirtildi. devam eden yeniden inşa çalışmaları için hanehalkı ve yatırımlara devlet tarafından sağlanan desteğe.

Avrupa ve Orta Asya bölgesinde ekonomik aktivitenin bu yıl durgun seyretmesi bekleniyor.

Öte yandan raporda, Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaşın etkilerinin devam etmesi, inatla yüksek enflasyon ve sıkılaşan finansal koşullar nedeniyle Avrupa ve Orta Asya bölgesinde ekonomik aktivitenin bu yıl durgun seyretmesinin beklendiği belirtildi.

Avrupa ve Orta Asya bölgesi ekonomisinin 2022 yılında yüzde 1,2 büyüyeceğinin tahmin edildiğinin belirtildiği raporda, bölge ekonomisine yönelik büyüme beklentilerinin bu yıl için yüzde 1,4, 2024 yılları için ise yüzde 2,7 olduğu kaydedildi. ve 2025.

Bölge ekonomisinin bu yılki büyüme beklentisi

Dünya Bankası Ocak ayı tahminlerinde Avrupa ve Orta Asya bölgesi ekonomisinin 2023'te yüzde 0,1, 2024'te yüzde 2,8 büyüyeceğini öngörmüştü.

Raporda, bölge ekonomisinin bu yıla ilişkin büyüme beklentisindeki artışın, Rusya ekonomisindeki daralmada gözlenen gevşeme ve Ukrayna'nın görünümündeki iyileşmeden kaynaklandığı belirtildi.

Bankanın raporunda, enflasyonun düşmesi, iç talebin canlanması ve dış ortamın iyileşmesiyle bölgesel büyüme oranının 2024-2025 döneminde ortalama yüzde 2,7'ye çıkmasının beklendiği belirtildi.

Büyümenin daha da zayıf olabileceği belirtildi

Görünümün hala oldukça belirsiz olduğuna işaret edilen raporda, Ukrayna'da devam eden savaşın tırmanması, gıda ve enerji fiyatlarının yükselmeye devam etmesi, küresel veya bölgede faiz oranlarının hızlanması ya da ani bir yükseliş olması durumunda 2023'te büyümenin daha da zayıf olabileceğine dikkat çekildi. Bölgeye sermaye akışının tersine dönmesi. ifade etti.

Raporda ayrıca bazı gelişmiş ekonomilerde bankacılık alanındaki mevcut gelişmelerin büyüme üzerinde etkili olabileceği uyarısında bulunuldu.



Yorum Gönder

0 Yorumlar