Ticker

6/recent/ticker-posts

İran, Sudan İç Savaşında En Yeni Vekil Araç Oldu

 Mohajer-6 savaş drone'unun Sudan ordusuna teslim edildiği belirtildi

Hareket, stratejik Afrika ülkesine yapılan son dış müdahaledir


Üst düzey Batılı yetkililere göre İran, Sudan ordusuna savaş uçakları sağlayarak, milyonlarca insanı yerinden eden ve daha geniş bölgeyi istikrarsızlaştırma riski taşıyan, Kızıldeniz'e erişim isteyen vekillerin körüklediği feci bir iç savaşta taraf tutuyor.

İran'ın, Birleşik Arap Emirlikleri tarafından desteklendiği iddia edilen paramiliter bir gruba topraklarını kaptıran ordunun dokuz aydır devam eden çatışmaya müdahalesi, halihazırda kıtlığın eşiğinde olan Kuzey Afrika ülkesi için riskleri artırıyor. Aynı zamanda Çin, Rusya ve Türkiye gibi ülkelerin erişim için yarıştığı Sudan'ın 640 kilometrelik Kızıldeniz kıyı şeridinin öneminin de altını çiziyor.

Uluslararası Kriz Grubu Afrika Boynuzu proje direktörü Alan Boswell, İran'ın Sudan ordusuna insansız hava araçları ve diğer maddi destek sağlamasının "diplomatik camiada geniş çapta kabul gördüğünü" söyledi. Sudan'da, özellikle de Kızıldeniz'de yeniden bir müttefik kazanmak, İran için büyük bir kazanç olacaktır ancak diğer bölgesel ve Batılı güçleri de korkutacaktır."

Üç Batılı yetkili, hassas bilgilerin ifşa edilmesi için anonimlik talebinde bulunan üç Batılı yetkilinin, Sudan'ın Quds Air Industries tarafından İran'da üretilen ve hassas güdümlü mühimmat taşıyan tek motorlu insansız hava aracı Mohajer-6'nın sevkiyatını aldığını söyledi. Uydu görüntülerini inceleyen analistler, dronun ülkede varlığını doğruladı.

ABD'li yetkililere göre Mohajer-6, havadan yüzeye saldırılar, elektronik savaş ve savaş alanında hedefleme yapma kapasitesine sahip. Sudan'da nasıl bir etki yaratmış olabileceği belli değil.

Sudan'ın silahlandırılması, Tahran'ın Gazze'deki Hamas'tan Lübnan Hizbullah'ına ve Yemen'deki Husilere kadar çeşitli grupları desteklediği geniş Orta Doğu'daki askeri nüfuzunun yanı sıra büyüyen drone programını da güçlendirecek. ABD, İran'ın halihazırda Hizbullah, Hamas, Irak'taki Kata'ib Hizbullah, Husiler ve Etiyopya ordusuna destek sağladığını söylüyor.

ABD, İran'ı Ukrayna'ya karşı savaşında Rusya'ya Mohajer-6 insansız hava araçları sağlamakla suçladı. Washington, Tahran'ın "Rusya'ya, onun Orta Doğu'daki vekillerine ve diğer istikrarsızlaştırıcı aktörlere olanak sağlayan İHA'ların sürekli ve kasıtlı olarak çoğalmasını" gerekçe göstererek İran'la ilgili yaptırımlarını geçen yıl genişletti.

İran, savunma ihracatının son yıllarda arttığını söylüyor ancak Rusya'ya insansız hava aracı gönderdiğini defalarca reddediyor ve Ukrayna'nın bu iddiayı kanıtlayacak herhangi bir kanıt göstermediğini söylüyor. Tahran ayrıca Husilerin silahlandırıldığını reddediyor ve grubun tek başına hareket edebilecek kadar güçlü olduğunu söylüyor. 17 Ocak'ta Dışişleri Bakanı Hossein Amirabdollahian, diğer ülkelerin İran'ın insansız hava araçlarını kopyalamasının İran'ın sorumluluğunda olmadığını söyledi.

Hollandalı bir kuruluş olan PAX'ın insani silahsızlanma proje lideri Wim Zwijnenburg'a göre, Mohajer-6'nın Sudan'daki varlığını kanıtlayan kanıtlar arasında, başkent Hartum'un kuzeyindeki Wadi Sayyidna hava üssünde bulunan İHA'nın 9 Ocak'taki uydu görüntüsü de yer alıyor. barışçıl toplumları teşvik etmeye çalışıyoruz.

Bu hamle aynı zamanda İran'ı, Sudan ordusunun, BM uzmanlarının ve Batılı diplomatların, şu anda ülkenin büyük şehirlerinin çoğunu kontrol eden rakip grup olan Hızlı Destek Güçlerini desteklediğini söylediği BAE ile karşı karşıya getirecek. Tahran ve Sudan ordusu, Sudan'ın Yemen'de Husilere karşı savaşan Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyondaki rolüyle bağlantılı yedi yıllık bir aradan sonra 2023'te diplomatik ilişkileri yeniden açtı.


 

Yorum Gönder

0 Yorumlar